Testautomatisering: 'hoe' en 'wat'

Testautomatisering lijkt voor veel mensen vooral uitzoekwerk; ik zie en spreek techneuten die -- gedreven door interesse -- proberen en spitten hoe een applicatie of IT-service vanuit scripts kan worden aangestuurd, net zolang tot het werkt. Yes...!
Als ik ICTestAutomation mag demonstreren begint het publiek ook vaak met die insteek: hoe werkt het bij deze applicatie, hoe werkt het bij die virtualisatie-techniek?

Het is echt leuk om na de eerste demo-minuten steeds weer het besef en de opluchting te zien dat de hele 'hoe'-vraag van tafel kan. Het valt me op hoe vast mensen gewend zijn aan uitzoekwerk, voor elke techniek, voor elke applicatie en module opnieuw.
Ik denk dat ik dit een van de mooiste aspecten vind aan de testsuite van TrendIC: het 'hoe' is exact gelijk aan de handmatige testuitvoering. 'Hoe' is dus geen vraag. Heerlijk, een hele opluchting.

OK... wat zullen we gaan testen?

Dit artikel is geschreven door: